Veel organisaties willen met AI aan de slag, maar zijn onzeker over de financiering en of het, naast tijdsbesparing, een betere dienstverlening en klantwaarde, ook een financieel voordeel oplevert.
Een aantal factoren die de business case onzeker maken:
✳️ De markt is onvoorspelbaar, vergelijkbaar met de begintijd van internet. Welke AI-leverancier kies je?
✳️ De technologie ontwikkelt zich snel: vandaag werken we met CoPilot of ChatGPT, morgen misschien met GPT-nl.
✳️ AI-licenties zijn duur: bijvoorbeeld $30,- per maand voor CoPilot voor Office. Daarnaast zijn er kosten dataopschoning en mogelijke aanpassing ICT-infrastructuur. Hoe ziet de totale technische oplossing er uit en wat zijn de totale out-of-pocket kosten?
✳️ Naast techniek spelen onderwerpen als ethiek, security, wetgeving, bias en klantperceptie ook een rol. Wat is de totale lijst van taken en hoe borg je de juiste kennis in de organisatie?
✳️ Vaak zit de investering van een AI-project bij ICT, terwijl de voordelen binnen de bedrijfsvoering vallen. Hoe organiseer je dat budgettair? Dit is in politieke organisaties vaak lastig.
Steeds vaker hoor ik de vraag: kunnen AI-projecten direct geld opleveren? Dit kan bijvoorbeeld door minder inhuur, efficiëntere processen met ChatGPT/CoPilot of het vervangen van software door AI-alternatieven.
Dit en nog veel meer is gisteren besproken tijdens een bijeenkomst over AI van de directie teams van de Gemeente Tiel, gemeente Culemborg en Gemeente West Betuwe georganiseerd door Bedrijfsvoeringsorganisatie West-Betuwe op uitnodiging van Olivier Arnolds, Janneke Braam en Bas Verkooijen.
Ik mocht de inspiratiesessie over AI verzorgen. Steven Shukrula drs. ing. gaf uitleg over de praktische aanpak van Gemeente Katwijk. En dat alle in het prachtige nieuwe gemeentehuis van Gemeente West Betuwe. Al met al een interessante ochtend.