Voorspel-model kosten jeugdzorg

dimpact

Waarom een voorspelmodel Jeugdzorg?

De jeugdzorg is voor gemeenten een open-eind regeling waarbij een enorme overschrijding van kosten plaatsvind. Daarom is voor een aantal Dimpact gemeenten (Venray, Horst a/d Maas, Drechtsteden) een project uitgevoerd met als doel om de totale kosten van de jeugdzorg te voorspellen. Ook zijn er subvragen geformuleerd: kan er een voorspelling gemaakt worden of er een vervolg jeugdzorg traject nodig is? Kunnen de individuele dure jeugdzorg trajecten voorspeld worden?

Hoe is het model ontwikkeld?

Het voorspelmodel is in eerste instantie ontwikkeld met behulp van Random Forest en XGBoost op basis van de gezamenlijke data van de Drechtsteden (21 gemeenten). De data bestond uit 160.000 beschikkingingen en meer dan 650.000 declaraties. In dit project was vooral de data-engineering een stevig vraagstuk door de voortdurend veranderende productcodes. Uiteindelijk is via een LSTM-neuraal netwerk een werkend model opgeleverd.

Over Dimpact?

Dimpact is van gemeenten en is er voor gemeenten. De leden van Dimpact hebben een gedeelde ambitie: oplossingen initiëren en realiseren voor de publieke dienstverlening van morgen. 40 gemeenten werken samen, co-creëren en leren van elkaar binnen de onafhankelijke coöperatie Dimpact. Zo kunnen de leden hun dienstverleningsambities waarmaken, altijd met de behoeften van hun inwoners en lokale bedrijven als basis.

Zoeken
Gerelateerde pagina's
Contactpersoon